گیت یک سیستم کنترل نسخه یعنی ابزاری برای کنترل کد منبع (Source Code) است، بدین معنی که کلیه تاریخچه تغییرات در کد منبع برنامه نوشته شده توسط شما را در خود نگهداری می‌کند و هر زمان بخواهید می‌توانید تغییرات را بررسی کنید و در صورت نیاز به نسخه‌های قبلی برگردید، این ابزار به شدت در پروژه‌های گروهی مفید است. کلیه اطلاعات مربوط به گیت در پوشه‌ای با نام قرار .git می‌گیرند.

اصطلاحات مهم گیت

  • مخزن (Repository): محل نگهداری کدها و تاریخچه و سوابق آن‌ها است، در واقع هر مخزن یک پروژه است.
  • شاخه (Branch): هر پروژه می‌تواند دارای چندین شاخه باشد و هر شاخه نیز چندین شاخه دیگر داشته باشد و هدف از شاخه‌ها توسعه و افزودن ویژگی‌هایی به برنامه است، شاخه‌ها می‌توانند با پروژه اصلی (شاخه Master) ادغام شوند و یا به مسیر جداگانه خود ادامه دهند.
  • کامیت (Commit): وقتی از این دستور استفاده کنیم، نسخه‌ای از تغییرات صورت گرفته روی کدهای پروژه در برنامه ذخیره می‌شود، البته این تغییرات در کامپیوتر شما بوده و برای انتقال تغییرات به مخزن در سرور اصلی، باید از دستور push استفاده کنید.
  • کلون (Clone): این دستور یک نسخه از مخزن را دانلود کرده و در سیستم شما قرار می‌دهد و در واقع شما یک شاخه از برنامه را دارید که می‌توانید توسعه دهید و با دستور push تغییرات کامیت شده را با مخزن ادغام کنید، توجه کنید که برای دریافت تغییرات جدید در مخزن باید از دستور pull استفاده نمایید.
  • برچسب (Tag): همانطور که مطالب مرتبط با کامپوزر در برچسبی با نام کامپوزر قرار دارد،شما نیز می‌توانید برای هر کامیت برچسبی اختصاص دهید تا راحت‌تر بتوانید به آن رجوع کنید.
  • هِد (Head): آخرین تغییرات بعد از کامیت کردن در هِد قرار می‌گیرد و برای انتقال تغییرات به مخزن در سرور اصلی، باید از دستور push استفاده کنید.
توجه: ادامه توضیحات درباره گیت خارج از حوصله این مطلب است، اگر تمایل دارید درباره گیت بیشتر بدانید، منتظر مطالب اختصاصی درباره گیت باشید.
مجتبی پاکزاد

مجتبی پاکزاد

حل مساله و چالش رو خیلی دوست دارم و رابطه خیلی خوبی با ریاضیات، برنامه‌نویسی و اقتصاد دارم. علاقه زیادی به هوش‌مصنوعی، یادگیری ماشین و موضوعات مرتبط دارم.